Kategorie
Kieliszki na Próżnej

Kurki, kurki, kurki!!!

Sezon na te szlachetne grzyby w pełni, a więc nie mogło ich zabraknąć na menu w Kieliszkach! Jak wiadomo do kurki (białego mięsa) świetnie sprawdzają się pełniejsze i beczkowe wina białe. W przypadku tych grzybów też to połączenie będzie wspaniała kompozycją. Szczególnie w ciepłe słoneczne dni będzie cieszyć dużo bardziej niż najlżejsze pinot noir.

Do kurek z jajkiem, świeżym groszkiem w emulsji maślanej, wręcz nierozłączną parę będzie odgrywało klasyczne chardonnay. Jego niezwykła ekspresja w wykonaniu Chavy Chouet – wino z apelacji Puligny Montrachet klasy Premier Cru – ‘Les Folatieres’ 2011. Bardzo bogate, mineralne, soczyste i owocowe z lekką nutą orzechowo-maślaną. Na to i wiele innych połączeń winno-kulinarnych zapraszamy do Kieliszków na Próżnej.

IMG_1168

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *