Dziennikarze piszący o winach kochają wina Bressana

Wojciech Bońkowski/Winicjatywa:

Bressan – tego winiarza zostawiam na deser. Z uwagi na jakość win – wprost gwiazdorską. Należą do nurtu naturalnego, białe są długo macerowane na skórkach, starzone w beczkach kilka lat. Są dzikie i telluryczne – nawet bardziej niż La Castellada, która degustowana wraz z Bressanem wydaje się ułożona i mieszczańska (…) To obecnie jedne z czołowych win Italii

Mario Costa/Vinisfera.pl

Są to zupełnie naturalne wina, na pewno nadzwyczajne, o niesamowitej mocy, wspaniałe w aromaty owoców leśnich. Pignol jest chyba najlepszym winem ich produkcji, jednak złoty medal dla Schioppettino również mnie cieszy.(…) Fulvio Bressan robi jedne z absolutnie najlepszych win włoskich. Stosuje metody biologiczne w winnicach, gdzie wykorzystuje „antyczne” metody uprawy i walki przeciw chorobom winorośli

Tomasz Prange-Barczyński/Magazyn Wino

Na początku oświadczył, że ma nas w d… Z przyjemnością pokaże nam winnice, winiarnię, ba, da nawet spróbować nie tylko wina, ale i salami i szynki, którą wytwarza, tyle, że to, co o tym wszystkim będziemy sądzić nie obchodzi go nic, a nic. Stał między równymi rzędami winorośli, w marcowym popołudniowym słońcu, w swych kosmicznych butach, które – zdawało się nam – mogłyby służyć do chodzenia po rozżarzonych węglach i które każdy z nas ukradkiem fotografował. Przyznał, że w jego wieku (rocznik 1932) wino robi się dla przyjemności, a cudze zdanie można mieć gdzieś, bo w butelkach zamknięta jest cała suma życiowych doświadczeń. A jeśli lubi się swoje życie – On najwyraźniej lubi – można czniać całą resztę.